Hulpakties - life 4 balkans NL

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hulpakties


Hulpacties

Sedert 1995 helpen mijn vrouw Jeanine en ik mensen op de Balkan. Ook nu, zoveel jaren na de oorlog, is die hulp nog nodig. Natuurlijk is er in BosniĆ« en Kosovo veel ten goede veranderd. Maar zoals ik al eerder op deze site heb gezegd: 'De hulp komt te weinig terecht bij de zwaksten.' Toen ik in Sarajevo en Prishtina was, kon ik op een directe manier steunen. Door vertegenwoordigers van humanitaire organisaties kwam ik in contact met de meest schrijnende gevallen. Ik kocht levensmiddelen en medicijnen voor ze. Maar hoe doe je dat als je niet meer in het land bent? Het was natuurlijk duidelijk dat wat voor steun wij ook zouden geven ..... er geld voor nodig zou zijn. Dit stelde ons voor een aantal praktische problemen: Hoe komen we aan geld? Hoe krijgen we dat in Sarajevo en Prishtina (de hoofdstad van Kosovo)? Wie komt voor hulp in aanmerking en hoe komt die bij de mensen? Op deze vragen moesten we eerst een antwoord hebben, voordat wij met onze acties wilden starten.    
Na overleg kwamen we tot een aantal criteria en een plan:

- Er blijft niets aan de strijkstok hangen; of om het in onze woorden te zeggen: 'Iedere euro die bij ons 'erin gaat' moet op de plaats van bestemming 'eruit komen.'
-  'Projecten' doen we niet. Het woord 'project' roept de gedachte op dat we iets 'groots' doen waaraan ook anderen meewerken waardoor er 'project-kosten' zijn.  
-  Wij willen geen 'geregistreerde' organisatie zijn, zoals een NGO. Ook dat wordt al gauw in verband gebracht met 'extra kosten'.
- Als er 'overhead' kosten zijn (zoals reiskosten, telefoon, het aanhouden van een bankrekening) dan betalen wij die uit eigen zak.
-  Er is geen 'fonds' of 'hulpfonds'. Als er een redelijk bedrag is bijeengebracht, dan gaat dat zo snel mogelijk naar de mensen toe.
- In principe geven we geen contant geld. Wij kopen lokaal wat mensen nodig hebben. Voor diensten, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan een arts, betalen wij de  rekening.
-  Andere hulp dan 'noodhulp' (eerste levensbehoeften) is erop gericht de mensen te helpen hun toekomst op te bouwen in hun eigen land: BosniĆ« en Kosovo.

lees verder

Muamera - rechts op de foto - brengt levensmiddelen naar mensen die geen geld hebben om ze zelf te kopen.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu